Ildsteder - montering

Ildsted – montering

Skal du installere et ildsted (alle typer, også gassfyrte og pelletsfyrte ildsteder) i boligen/fritidsboligen din, er det vanligvis ikke  nødvendig å søke, men du må melde fra.

NB Gassfyrte ildsteder tilknyttet tank er søknadspliktig og må monteres av fagfolk (gasstekniker 1).

Søknadsskjema fylles ut og sendes elektronisk eller pr post til Byggesakskontoret i kommunen.

 

Meldeplikt

I følge Lov om brann og eksplosjonsvern med forskrifter, jfr. Forskrift om brannforebygging første avsnitt, skal melding om nytt installert ildsted, eller andre vesentlige endringer (for eksempel fjerning av ildsted) ved fyringsanlegget sendes til feiervesenet.

            TBRT, Feieravdelingen

            Tempevegen 23

            7037 Trondheim

            eller til vår e-postadresse Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

            Skjema - sjekkliste for innstallasjon av ildsted

 

I enkelte monteringsveiledninger står det at ”din lokale feiermester/feiervesen skal kontrollere ildstedet etter installasjon”. Dette er ikke lenger lovkrav, vi utfører nå kun tilsyn på ildstedet. Ved bestilt tilsyn utenom tur, utføres dette mot vanlig gebyr. Hvis vi finner avvik, vil disse bli anmerket og fulgt opp.

Meldeplikten gjelder alle ildsteder inkludert pelletsfyrt og gassfyrt ildsted som mates med flaske. Gjelder også der det tidligere har stått et ildsted.

 

Tekniske regler

Montering av ildsteder skal alltid utføres etter monteringsveiledningen. NB Alle avstandskrav i monteringsveiledningen er minimumsavstander. Ethvert ildsted skal være godkjent for Norge. Husk å bruke røykrørsinnføring (innmuringsstuss) for skorsteinstypen (Lecastuss for Lecaskorsteiner, Icopalstuss for Icopalskorsteiner, teglstuss for teglskorsteiner) Skal du montere ildsted på en skorstein som er rehabilitert med et nytt innerrør, ta kontakt med firma som rehabiliterte for å få kjøpt korrekt type rørykørsinnføring.

Det er også viktig å dimensjonere ildsted i forhold til skorstein.

 

Forbrenningsluft

Alle ildsteder trenger forbrenningsluft. I boliger med balansert ventilasjon bør det vurderes egen friskluftkanal til ildstedet. Et lukket ildsted trenger ca 15m3 luft i timen, et åpent ildsted (peis/grue) har ofte behov for 500 m3 luft i timen.

Utslippskrav.

I Norge er det utslippskrav til vedfyrte ildsteder. Dette er et produktkrav og er ivaretatt i alle ildsteder som er produsert og selges i det norske markedet. Jfr. Plan og bygningsloven § 29-6, Forskrift om tekniske krav til byggverk § 15-1 og Veiledning om tekniske krav til byggverk side 244 og 245.

Utdrag generelle Norske Ildstedsregler – NB Gjelder for ildsteder uten produktdokumentasjon produsert FØR 1997. For eldre ildsteder viser vi til Temaveiledning om fyringsanlegg: HO-2/2003

 

Tilbake til forsiden

Normal 0 21 false false false NO-BOK X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS er den lokale faginstans for brannvern i Trondheim, Malvik, Indre Fosen, Oppdal og Rennebu kommuner.

trondheim      Malvik      indre fosen        Rennebu      Oppdal

Logg inn