Nå tennes tusen julelys. Husk å slukke

Antallet branner øker dramatisk i førjulstiden. Det er det lett å gjøre noe med.

I følge tall fra Norsk Brannvernforening brenner hele 50 prosent flere boliger i desember enn i andre måneder i året. Dette henger sammen med at vi bruker flere potensielle brannkilder som vedfyring og levende lys.

Nordmenn flest følger påbudet og har både røykvarsler og brannslukningsapparat på plass. Langt de fleste av Norges befolkning har en røykvarsler, og 96 prosent har brannslukningsapparat. Likevel tyder beregninger på at hele 500.000 nordmenn har røykvarslere som ikke fungerer.

Er du pårørende til noen eldre? En super julegave vil være komfyrvakt. Den kutter strømmen om det blir for varmt på plata.

tbrt80

Nå er vi i den mørkeste årstiden. Da ønsker vi å tenne lys og gjøre i stand til jul. Det vil vi ikke ta fra noen. Men noen enkle grep for å unngå at julestemningen går opp i røyk, er på sin plass. Du trenger ikke å gå glipp av hyggen med så mange lys «at ingen krok blir mørk». Det finnes elektriske varianter til de tradisjonelle stearinlysene.

Det kan for eksempel være en grei regel å utpeke en stearinlysansvarlig. Den som tenner lysene har også ansvar for å slukke dem igjen. Samtidig er det viktig ikke å forlate et rom med brennende lys. Det kan også være smart å arrangere en liten brannøvelse, sier hun.

Gode råd for en tryggere julefeiring:
- Ikke gå fra levende lys.
- Unngå bruk av brennbare lysestaker og mansjetter.
- Ikke sett telys direkte på bordet eller andre brennbare flater.
- Sørg for at stearinlysene står stødig.
- Bruk riktige lyspærer til juletrebelysningen.
- Slå av juletrebelysningen om natten og når du går ut.
- Røykvarsleren har begrenset levetid og bør byttes ut etter 8-10 år.
- Arranger en brannøvelse i familien. Dette er smart for å tenke gjennom alt det praktiske hvis det skulle begynne å brenne. Bli enige om hvem som gjør hva, hvem tar hvilket barn, hvor rømmer man ut, og avtal et felles møtepunkt i god avstand fra boligen.

Save

Save

Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS er den lokale faginstans for brannvern i Trondheim, Malvik, Indre Fosen, Oppdal og Rennebu kommuner.

trondheim      Malvik      indre fosen        Rennebu      Oppdal

Logg inn